::OPEN YOUR EARS::

10 Jun 2012

Old is New (when revised)




Παλιά σκηνή ΘΟΚ. Μια ιστορία πονεμένη και παραμελημένη. Ένα δημοτικό θέατρο το οποίο αφήνεται καθημερινά να παραπαίει και να αφήνεται στα χέρια της φυσικής φθοράς. Ένα κτίριο το οποίο γνώρισε πολλές καλές στιγμές πολιτισμού τώρα πια ερειπωμένο αναμένει το επόμενο στάδιο της ζωής του.
Μετά την κατάρρευση της στέγης του, η τύχη του παραμένει άγνωστη. Οι προτάσεις για χρήση του από την Βουλή της θεωρώ, το πιο λίγο, γελοίες. Ενώ άλλες προτάσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δυστυχώς δεν βρήκα εικόνες που να δείχνουν τον εσωτερικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας έτσι ώστε να φανταστείτε και εσείς τις προοπτικές του χώρου, αφού η πρόσβαση στο κτίριο είναι απαγορευμένη λόγω της πεσμένης  οροφής.

Η δική μου ιδέα, δεν είναι κάτι το νέο ή κάτι το συνταρακτικό αφού και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,και μη, έχει γίνει. Απλά σκεφτείτε ότι το θέατρο έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
  • Καλή ακουστική
  • Διαρρύθμιση του χώρου για καλό οπτικό πεδίο
  • Χώροι υπηρεσιών όπως αναψυκτήριο, βεστιάριο
  • Σκηνή και φωτισμός
Σαν παράδειγμα σας αναφέρω ένα άλλο κτίριο που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για μένα είναι ένα πολυαγαπημένο κτίριο που μου πρόσφερε νύχτες χαράς, διασκέδασης και μπορείτε να πείτε, κουλτούρας.
Brixton Academy Exterior
Αναφέρομαι στο Brixton Academy. Ένα παλιό θέατρο και κινηματογράφο που μεταμορφώθηκε σε κάτι άλλο. Από θέατρο βρέθηκε να φιλοξενεί συναυλίες της rock μουσικής σκηνής, pop συναυλίες και άλλα μουσικά party. Ο χώρος ανακαινίστηκε εσωτερικά και πήρε μια συγκεκριμένη μορφή, χωρίς να χάσει στοιχεία από την αρχική του μορφή. 

Portishead @ Brixton Academy

Behind the Scenes...

Incubus @ Brixton Academy
Ακόμα στο Brixton ηχογραφήθηκαν ολόκληρα album και γυρίστηκαν αμέτρητα video clips. Έπαιξαν αμέτρητα συγκροτήματα, Madonna, RammsteinIron MaidenThe ClashDeborah HarryThe ProdigyArcade FireNine Inch NailsBob DylanHARD-Fi, Alanis Morissete, Motorhead, Pendulum, In Flames, Machinehead, Kasabian, Faith No More, Queens of  the Stone Age & Sex Pistols...
Στην Κύπρο, και ειδικά στην Λευκωσία πάντα υπήρχε ένα θέμα με την στέγαση τέτοιων μουσικών γεγονότων. Όποιος έχει πάει σε μια συναυλία π.χ στο Pavillion θα καταλάβει τι εννοώ. Η ηχητική είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτη, ενώ ο χώρος δεν μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα για τις ανάγκες του κάθε συγκροτήματος που θα φιλοξενηθεί. Το θέατρο όμως σου δίνει άλλη αίσθηση...μια άλλη διάσταση στην εμπειρία που μοιράζεται μαζί σου ο καλλιτέχνης. Πιστεύω πως έτσι επωφελείται και ο Δήμος, αφού θα μπορεί να παίρνει κάποιο είδος ενοικίου για το κτίριο, ενώ η περιοχή θα αποκτήσει ξανά ζωή.

Ίσως είναι καιρός να δούμε τα πράγματα με μια νέα προοπτική. Ίσως είναι καιρός να ανακυκλώσουμε αυτό το κτίριο για κάτι που πραγματικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί με επιτυχία.