::OPEN YOUR EARS::

21 Jul 2012

Ο Κώστας, Η Γκλόρια και Ο Ουανός....





Τι κοινό έχουν οι προαναφερθέντες κύριοι και κυρία? Και για να πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Τα πιο πάνω ονόματα έχουν περισσότερα από ένα κοινό σημείο αναφοράς.
  • Και οι τρείς ξεκίνησαν με μικρά βήματα ανακαλύπτωντας σιγά σιγά τον δρόμο τους. 
  • Είναι και οι τρείς επιχειρηματικά μυαλά που με σωστές κινήσεις έχουν κάνει μια εκπληκτική πορεία.
  • Δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο ( Σιγά που θα εκόφκαν πίσω που εμάς)
  • Το πιο κύριο ασχολούνται και οι τρείς με καφέ.

Άρα έχουμε και λέμε. Costa Coffee, Gloria Jeans και Wayne's Coffee. Αλυσίδες "καφεστιατορίων" που μπορείς να βρείς ανά το παγκόσμιο. Όσοι έχουν σπουδάσει Αγγλία θα θυμούνται ξεκάθαρα τα μικρά cafe του Costa Coffee. Καμία σχέση με τα όσα υπάρχουν ανοικτά στην Κύπρο, με εξαίρεση το μικρό μαγαζάκι απέναντι απο το Αρετέειο Νοσοκομείο, σε μέγεθος αλλά και φιλοσοφία. Το Gloria Jeans ξεκίνησε από την Αμερική αλλά κάποιοι Αυστραλοί είδαν προοπτική και το εξαγόρασαν, το επέκτειναν ώς ιδέα και το μοιράστηκαν με την υφήλιο. Το Wayne's Coffee είναι Σουηδικής προέλευσης. Τώρα για το προϊόν του δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, μιας και δεν το έχω δοκιμάσει. Απο ότι άκουσα απο γνωστούς και τυχαίους, είναι το ότι δεν τους άρεσε το προϊόν αν και τους άρεσε ο χώρος.

Τώρα το θέμα που καταπιάνομαι σε αυτό το πόστ δεν είναι τα καφεστιατόρια και ο καφές. Το θέμα μου είναι η Κυπριακή επιχειρηματικότητα. Και δεν εννοώ την εντώς των συνόρων δραστηριότητα. Ως γνωστόν ως νησί έχουμε περιορισμένη έκταση και με την κατοχή ακόμα πιο μικρή. Επομένως δεν έχουμε και αρκετό πληθυσμό. Άρα η αγορά είναι περιορισμένη και σε αρκετές περιπτώσεις κορεσμένη. Και εξηγώ:

  • Πόσα υποκαταστήματα Ζορμπά, Πανδώρας μπορεί να αντέξει η κάθε πόλη?
  • Πόσα υποκαταστήματα Ορφανίδη??
  • Πόσα ΆλφαΜέγα?

 Προσέξτε δεν αναφέρομαι σε επιχειρήσεις που εισάγουν ξένα προϊόντα ή χρησιμοποιούν την μέθοδο του franchise. Μιλώ για καθαρά κυπριακές επιχειρήσεις. Μήπως είναι καιρός να δούμε κανένα Ζορμπά να ανοίγει στον Λονδίνο??? Αν είσασταν ποτέ Αγγλία, όχι ως τουρίστας αλλά ως φοιτητής ή εργαζόμενος, συχνά πικνά θα θυμόσασταν τα αλμυρά εδέσματα του Ζορμπά, ή οποιουδήποτε άλλου Κυπριακού φούρνου (για να μεν λαλείτε ότι με πλερώνει ο Ζ***** να του κάμνω διαφήμιση) με νοσταλγία; και αυτό αγαπητέ αναγνώστη είναι γιατί απλά τα αλμυρά των Άγγλων είναι για τα μπάζα..Δεν τρώγονται, ούτε βραστά μόλις φκούν που τον φούρνο, ούτε παγωμένα.

Εν κατακλείδη αυτό που θέλω να πώ είναι πως πρέπει επιτέλους να αλλάξει η επιχειρηματική νοοτροπία στην Κύπρο...καιρός να παράξουμε έργο και να το κάνουμε γνωστό στο εξωτερικό. Δηλαδή οι υπόλοιποι είναι καλύτεροι από μας??


Υ.Γ: Υπάρχουν άλλα τόσα franchise στην Κύπρο που σε κάνει να απορείς...εγώ τουλάχιστον έτσι νοιώθω..

No comments:

Post a Comment