::OPEN YOUR EARS::

2 Apr 2013

Pre-Requisites

Το λοιποοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοόν,

Κατά αρχάς καλό μήνα να έχουμε. Υγεία πάνω από όλα. Έτσι και αλλιώς αυτό μας μένει στο τέλος της μέρας. Καθημερινά προσπαθώ να μην βλέπω τηλεόραση (ενημερωτικά προγράμματα εννοώ) γιατί τα κουράστηκα και νοιώθω πως όποιος και να μιλήσει, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υποτιμήσει το I.Q μου. Και επειδή μπορείς να μου κάνεις χίλια δυο πράγματα και να μην πω κιχ, δεν σημαίνει πως σου δίνω το δικαίωμα να παίζεις με την νοημοσύνη μου και να εμπαίζεις το άτομό μου.

Προτιμώ να κάνω τις δικές μου αναλύσεις για το τι συμβαίνει, για τα τόσα πράγματα που πάνε λάθος, για πράγματα που έκανα και εγώ λάθος που συνέτειναν σε όλο αυτό το μπάχαλο που παρατηρείται σήμερα, κάτω από την μεγάλη ομπρέλα της κρίσης. Γιατί ας είμαστε ρεαλιστές. Τους δίνουμε αφορμές για να μας κάνουν ότι μας κάνουν. Τέλος πάντων...Que sera sera....

Κατά αρχήν θα ήθελα να δηλώσω δημοσίως πως δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω. Ούτε Βουλευτικές, αλλά ούτε και Προεδρικές. Θα ψηφίζω μόνο δημοτικές και αν και εφόσον κρίνω πως η πόλη μου έχει κάτι να κερδίσει. Οι πολιτικοί μας στην Κύπρο έχουν αποδειχτεί πως είναι όλοι για τα μπάζα. Θα μου πείτε "τι λες τώρα, μας φώτισες..." και φυσικά θα έχετε απόλυτο δίκαιο.

Για μένα όμως ο όρος "για τα μπάζα" σημαίνει κάτι το διαφορετικό. Σημαίνει πως δεν έχουν τα εφόδια και τις "σωστές" γνώσεις για να ακολουθήσουν τον δρόμο της πολιτικής. Και εξηγώ.

  • Ένας πολιτικός πρέπει να γνωρίζει σκάκι. Και όχι σκάκι της πλάκας, σκάκι καλό. Έτσι θα μάθαιναν τι εστί στρατηγική και διορατικότητα. Γιατί μόνο στο σκάκι πρέπει να κοιτάζεις τουλάχιστον τρεις με τέσσερις κινήσεις μπροστά.


Even a poor plan is better than no plan at all -  Michail Chigorin
Chess is 99% tactics - Teichmann
A man surprised is half beaten - Proverb



  • Πρέπει να έχει την στοιχειώδη γνώση ψυχολογίας και ικανότητας να διαβάζει κάποιον που συνομιλεί μαζί του. Τα ψυχολογικά προφίλ υπάρχουν για ένα λόγο. Είναι ακόμα ένας τρόπος να σου αποκαλύψουν πράγματα που δεν ήξερες για κάποιον και έτσι να είσαι ακόμα πιο προετοιμασμένος. Αν τώρα ένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει την απαραίτητη σημασία σε θέματα ψυχολογίας, πρέπει κάποιος από τους συνεργάτες του να κατέχει το άθλημα σε πολύ καλό βαθμό και κυρίως να είναι έμπιστος.

  • Να έχει διαβάσει το "The Art of War" του Sun Tzu. Θεωρείται ως το καλύτερο γράφημα τακτικής και στρατιωτικού σχεδιασμού. Το βιβλίο αποτελείται από 13 κεφάλαια τα οποία αναλύουν διάφορες πτυχές του πολέμου. Από τη στρατηγική, το σχεδιασμό μέχρι τη συλλογή πληροφοριών. Σε προετοιμάζει για αρκετά διαφορετικά σενάρια που μπορούν να προκύψουν έτσι ώστε τίποτα να μην σε αφήσει προ εκπλήξεως.

  • Να έχει γνώση κάποιας πολεμικής τέχνης. Αυτό θα τον βοηθήσει στο να υπολογίζει καλύτερα τους αντιπάλους του, να είναι ταπεινός και συνάμα αποφασιστικός. Να μπορεί να μετατρέπει τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου του σε μειονεκτήματα. Επίσης θα τον βοηθήσει στο να υπολογίζει πότε πρέπει να σταματά. Η απληστία είναι κάτι που δεν προωθείται σε καμιά πολεμική τέχνη.



  • Να έχει άμεση επαφή με τον κόσμο και να μην κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες. Να ακούει τον κόσμο σε όσα έχει να πει, ασχέτως αν πολλά είναι λάθος. Στα πολλά υπάρχουν και πράγματα που έχουν σωστή βάση και απλά δεν τους δίνεται σημασία   Όσοι ακολούθησαν αυτή την τακτική ήταν και θα είναι μεγάλοι ηγέτες. 

Αυτά είχα να πω για σήμερα, ελπίζω κάποτε να αλλάξουν οι καταστάσεις και ο λαός μας να αποκτήσει ένα σχέδιο με προοπτική. Μέχρι τότε, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. 



14 comments:

  1. Συμφωνώ! Για να μεν μιλήσουμε τζιαι περί ειλικρίνειας, ακαιρεότητας χαρακτήρα, πατριωτικό ζήλο και υγιούς εγκεφάλου..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εννοείται πως εννοούσα 'ακεραιότητας'!

      Delete
    2. Τζίνα δεν τα έβαλα καν, γιατί προσωπικά θεωρώ τα δεδομένα...

      Delete
    3. Στην Κύπρο έννεν καθόλου δεδομένα, δυστυχώς. Ξέρω ότι το ξέρεις, αλλά είπα να το ξεκαθαρίσουμε!

      Delete
  2. Kρατώ την τελευταία προταση...

    Α! Τζαι εκοψα τζαι εγω λιο την τηλεοραση τζαι ειδα διαφορα! :Ρ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σκέψου η πεθερά σου να ονομαζόταν Ελπίδα...όντως τζαι εγώ είδα διαφορά...άσε έχω άλλο πόστ για τα τηλεοπτικά...

      Delete
  3. εν τούτο το σχέδιο με προοπτική που εν έχουμε...
    ώσπου να μας πάρει το "κρύψε να περάσουμε" τζαι το "'ντάξει ρε κουμπάρε"?? :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δυστυχώς δεν το έχουμε...και δεν ξέρω αν θα το έχουμε ποτέ...και το χειρότερο είναι πως όλοι οι άλλοι γύρω μας έχουν, το ακολουθούν πιστά, προχωρούν ακάθεκτοι πετυχαίνοντας στόχους...εμείς απλά κοιτάμε τις εξελίξεις και παραξενευόμαστε για το τι συμβαίνει...είμαστε απλά...κατώτεροι των περιστάσεων...

      Delete
  4. Που να βάλω like; Έχεις απόλυτο δίκιο σε ότι έγραψες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Johny...φίλε...δεν θέλω like...θέλω απλά να ξυπνήσει ο κόσμος...ασχέτως παρατάξεων(άσχετο με την άποψη μου που θέλω τις παρατάξεις να χαθούν από προσώπου γης)
      Με κάνει να χαμογελώ το ότι και άλλος κόσμος σκέφτεται όπως σκέφτομαι...

      Delete
  5. Συνέχισε να χαμογελάς, γιατί νομίζω μετά τα τελευταία γεγονότα, το 90% των κυπραίων εν έτσι που σκέφτουνται όπως εσένα. Αφού εσπάσαν μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαμογελώ γιατί εγώ έχω plan b που την μέρα που γεννήθηκα...

      Delete
  6. πολλά καλό το art of war..
    συμφωνούμε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι!!! Να συμφωνούμε να μεν γίνετε αλαλούμ δαμέσα...

      Delete